
Jesienna odsłona ekologicznych warsztatów kulinarnych w duchu zero waste czyli zasady nie marnowania żywności i wykorzystania do maksimum resztek za nami. W trakcie warsztatów uczestnicy poznali zasady zagospodarowania produktów, które często uważamy za zbędne w kuchni.
W menu znalazło się wiele kreatywnych przepisów. Wtórne wykorzystanie warzyw poprzez "odmładzanie" nieużytecznych części warzyw lub ich kiszenie. Królowały: ocet z obierek jabłek lub gruszek. Pyszne i sycące gulasze i zupy z resztek wędlin i mięsa. Deser: bajaderki-trufle z resztek ciasta i bakali. Herbata z suszonych obierek z pomarańczy i jabłek.
Warsztaty zorganizowane we współpracy ze stowarzyszeniem Warto jest pomagać.
Kontekst
W UE co roku wyrzuca się prawie 59 mln ton żywności, co oznacza 131 kg na jedną osobę. Ponad połowa odpadów żywnościowych w UE pochodzi z gospodarstw domowych. To prawie dwa razy więcej niż odpady żywnościowe generowane w procesie produkcji lub przetwórstwa.
UE i jej państwa zobowiązały się osiągnąć oenzetowski cel zrównoważonego rozwoju, który zakłada do roku 2030 zmniejszenie o połowę globalnej ilości marnowanej żywności (w przeliczeniu na jednego mieszkańca) na poziomie detalicznym i konsumenckim oraz do ograniczenia strat żywności w ramach łańcuchów produkcji i dostaw.
Aby przyspieszyć działania służące osiągnięciu tego celu, UE wprowadziła konkretne środki, które mają ograniczyć straty i marnowanie żywności.
Unijna dyrektywa ramowa o odpadach określa hierarchię priorytetów w działaniach mających zmniejszyć straty i marnowanie żywności. Państwa członkowskie powinny przede wszystkim zalecać zapobieganie. Tylko wtedy, gdy zapobieganie nie jest możliwe, powinny proponować ponowne wykorzystanie, recykling lub wykorzystanie żywności do innych celów.
Zgodnie z unijną dyrektywą ramową o odpadach państwa członkowskie powinny:
- ograniczać straty żywności na etapie produkcji i dystrybucji
- ograniczać ilość odpadów żywnościowych w gospodarstwach domowych
- zachęcać do darowizn żywności
- monitorować i oceniać realizację unijnych środków zapobiegania marnowaniu żywności.
Środki służące ograniczaniu strat i marnowania żywności obejmują też wykorzystanie nadwyżek żywności w innym celu, np. jako paszy dla zwierząt lub kompostu.
Źródło: https://www.consilium.europa.eu/pl/policies/food-waste/



