
W 2024 r. w UE zebrano 62,2 mln ton świeżych warzyw, co stanowi wzrost o 6% w porównaniu z 58,8 mln ton zebranymi w 2023 r.
Największymi producentami świeżych warzyw w UE były Hiszpania (14,8 mln ton), Włochy (13,9 mln ton) i Francja (5,8 mln ton), na które łącznie przypadało 55% całkowitych zbiorów.
W 2024 r. zbiory kilku kluczowych warzyw w UE wzrosły w porównaniu z 2023 r.: produkcja pomidorów była o 5% wyższa i wyniosła 16,8 mln ton, produkcja marchwi była o 6% wyższa i wyniosła 4,7 mln ton, a produkcja cebuli była o 11% wyższa i wyniosła 7,0 mln ton.
Wśród krajów UE w 2024 r. największym producentem pomidorów były Włochy, na które przypadało 36% całkowitych zbiorów pomidorów w UE. Na kolejnych miejscach znalazły się Hiszpania (27%) i Portugalia (10%).
Największymi producentami marchwi w UE były Niemcy (18% całości), Francja (14%) i Polska (12%).
W 2024 r. wiodącym producentem cebuli w UE była Holandia, odpowiadająca za około jedną czwartą (26%) zebranej w UE cebuli; kolejne miejsca zajęły Hiszpania (20%) i Niemcy (12%).
24,3 mln ton zebranych owoców w 2024 r.
W 2024 roku produkcja owoców, jagód i orzechów w UE (z wyłączeniem owoców cytrusowych, winogron i truskawek) wyniosła 24,3 mln ton. Było to o 2% mniej niż ilość zebrana w 2023 roku. Głównymi producentami owoców, jagód i orzechów w UE w 2024 roku były Włochy (5,4 mln ton), Hiszpania (4,3 mln ton) i Polska (4,1 mln ton), które łącznie odpowiadały za 57% produkcji UE.
W 2024 r. zbiory jabłek w UE wyniosły 11,6 mln ton, z czego większość pochodziła z Polski (29%), Włoch (21%) i Francji (17%). Produkcja w UE w 2024 r. była o 4% niższa niż w 2023 r.
W 2024 r. UE wyprodukowała 1,9 mln ton gruszek, czyli o 2% więcej niż w 2023 r. Głównymi producentami gruszek były Włochy (24% całkowitej produkcji UE), Holandia (17%) i Belgia (15%).
Produkcja brzoskwiń była jeszcze bardziej skoncentrowana: Hiszpania (37%), Włochy (33%) i Grecja (21%) łącznie odpowiadały za 91% zbiorów w UE. Produkcja brzoskwiń w UE w 2024 r. była o 2% wyższa niż w 2023 r.
Źródło: KE