Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne
Szlagiery kuchni iberyjskiej zdominowały menu kolacji przygotowanej w ramach współpracy szkół z Zielonej Góry i Nowej Soli realizujących priorytety programu Erasmus+.
Warsztaty kulinarne przybliżające tradycje kuchni hiszpańskiej i portugalskiej to element działań kulturowych, które pokazują dziedzictwo krajów, w których będą wkrótce gościć nauczyciele z II Liceum Ogólnkształcącego w Zielonej Górze oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Nowej Soli w ramach szkoleń z zakresu ekologii oraz wykorzystywania nowoczesnych narzędzi informatycznych w procesie nauczania.
Manu przygotowane przez uczniów oraz nauczyciela zawodu z Zespołu Szkół i Placówek Ształcenia Zawodowego w Zielonej Górze stworzone zostało w oparciu o sztandarowe dania kuchni z Półwyspu Iberyjskiego: hiszpańską paellę oraz pastéis de nata czyli narodowy deser Portugalii. Szkoła była również gospodarzem warsztatów, które odbyły się w świetnie wyposażonej pracowni kuchennej, która również została zmodernizowana dzięki unijnemu wsparciu.
 
O projektach
Nauczycielki z Nowej Soli od wielu lat z sukcesami realizują projekty edukacyjne w ramach programu Erasmus+ i chętnie dzielą się swoim doświadczeniem w tym zakresie, stanowiąc inspirację dla kolejnych szkół do podejmowania inicjatyw w zakresie wdrażania nowoczesnych narzędzi edukacyjnych w szkołach oraz ustawicznego rozwijania kompetencji i doskonalenia nauczycieli. W tym roku w ramach programu Erasmus+ zrealizują mobilność na szkolenie "Using ICT for teaching and learning –Wykorzystanie TIK w nauczaniu i uczeniu się" w hiszpańskiej Sewilli.
Pierwsze kroki we wdrażaniu idei Erasmus+ w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) stawiaj kadra pedagogiczna zielonogórskiego Ekologa, która doskonalić się będzie w przyszłym roku w Lizbonie i na Cyprze realizując projekt „Ekologiczny Ekolog – bądź eko zajedziesz daleko”.

Zobacz również: