
Zapraszamy na jesienno-zimową odsłonę warsztatów kulinarnych w duchu zero waste, podczas których dowiemy się jak gotować smacznie, zdrowo, nie marnując przy tym żywności. W trakcie bardzo praktycznych warsztatów nauczymy się jak gotować szybko, smacznie i zdrowo, minimalizując straty w kuchni. Prowadząca wprowadzi nas w świat kuchni "zero waste". Podpowie jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność. Warsztaty kulinarne zero waste to nie tylko nauka gotowania, ale także przypomnienie nam o naszej roli w ochronie środowiska i dbałości o zasoby żywnościowe.
Warsztaty organizowane są we współpracy ze stowarzyszeniem Warto jest pomagać. Warsztaty są bezpłatne (dofinansowane ze środków Unii Europejskiej). Odbędą się w środę 20 listopada o godzinie 16.30, w siedzinie Stowarzyszenia przy ul. Wazów 3 w Zielonej Górze, w samym sercu Parku Tysiąclecia. Konieczne zapisy, decyduje kolejnośc zgłoszeń: telefonicznie 575 515 558 lub mailowo: centrumwjp@gmail.com
Dlaczego organizujemy takie spotkania?
56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny – Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie Marnuj Jedzenia 2023” na temat skali marnowania jedzenia w Polsce.
W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności i to konsumenci odpowiadają za 60% całości wyrzucanego jedzenia. Na potrzeby raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023” Banki Żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób i zapytały o nawyki dotyczące marnowania jedzenia.
W tym roku ponad połowa ankietowanych (56%) przyznała się do marnowania żywności w swoich domach. Jest to negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności. Najczęściej w koszach lądują pieczywo (52%), owoce (38%), warzywa (36%) oraz wędliny (32%).
Pełny raport dostępny jest tutaj:
https://tiny.pl/8wwx2-28